Tuesday, December 23, 2008

The Planning

Kalau asyik fikir masalah, boleh jadi terus malas nak kahwin ;p So lebih baik fikir persiapan, baru semangat sikit =)
Basically, I have more or less a year to my wedding day. I think it’s good to start planning and having the timeline now.
I drafted out the planning like the expected expenses, timeline and guest database.

Expenses and Timeline
Boleh la start list down kan apa yang kena beli so at least kita boleh assume total cost – and berapa yang kita kena ada for our wedding. Apa item yang kita nak list down tu depends berapa banyak majlis yang nak dibuat. Macam kami, akad nikah di rumah saya dan majlis bersanding kami sekalikan buat di dewan.
I combine my expenses and timeline in one sheet. Anyway I guna Excel; mudah untuk calculate and buat apa2 table. The main reason I combined, sebab senang nak tau berapa RM kena ada pada bila masa. Lagipun kalau semua info ada dalam sheet yang sama lagi senang.

Guest Database
Pun dalam Excel. Senang untuk filter atau search. Nak calculate berapa orang akan hadir pun senang. Lagi-lagi kalau buat kat dewan, jumlah guest nak kene accurate takut seat atau makanan tak mencukupi.
Bagusnya database ni buat awal supaya nanti takla susah sangat nak kerah otak nak fikir siapa kita nak invite. Macam sekarang, kalau teringat je terus enter dalam database. Dan alamat pun akan dimasukkan supaya nanti boleh print nama and address terus, takyah nak tulis tangan.
Pastu lekat je kat kad tu.

No comments: