Thursday, July 30, 2009

Habib Merdeka Bazaar

This is what I read from The Sun today;



Merdeka Bazaar


When? 31st July - 2nd August


Where? Ampang Point, Plaza Angsana, Gurney Plaza, Central Square, The Spring, 1 Borneo, Mydin MITC Melaka, Mydin Mall Terengganu




Up to 70% Off on all diamond and gemstone jewellery.




Most interesting programme:




Day 2 (1st Aug 2009) : Midnight Sale with Special Prices at Ampang Point from 10PM to 12AM




Day 3 (2nd Aug 2009) : Knocked Down Prices




On the other hand, there's another Habib adv at its website;

From 4th July until 20th Aug

You can download brochure here.

I'm going to get my wedding ring. Yeayyyy!

Sunday, July 26, 2009

Hantaran : Perfume

Ada promotion Versace kat KLCC since early last week kot. Mula2 diabaikan sehinggalah Jumaat lepas terfikir why not survey Perfume for hantaran. So lunch time pergilah bersama Syud. Dapat pulak sales assistant yang mesra alam bernama Rizal. Menarik jugak lah offernya. So pas habis kerja terus ajak Ami datang and test bau perfume for man kalau2 dia suka ke tak. Yang pompuan punya memang la mak sukeee. Dua-dua dah setuju, maka berkahwinla mereka.. Oh, belum lagi! Maka kami pun membeli la perfume berkenaan.




Bukan itu sahaja, dapat pulak di makeup kan and ambil gambar. Memandangkan saya pun nak attend wedding Jumaat malam lepas tu yang lagi nak beli so dapat makeup free yeeehaaa. Sementara diorang wrap perfume, dapat few more items and porch bag. Aku pun bergaya ala-ala model seperti berikut:


Tak lama lagi nak shopping barang2 lain pulak, yeayyy. Dah lama tak shopping sob sob ikat selera shopping punya pasal! Time for revenge!!!!

Update as of July 2009

Sedar tak sedar dah tinggal 4 bulan lebih je lagi until the big day. Melihatkan kepada update dalam blog ni.. hmm macam takde apa2 ek Hehe.. Malas punye pasal ini lah akibatnya. Tapi alhamdulillah, so far banyak dah yang setel.
Anyway, please expect a-very-lengthy post this time around =)

Venue : Dewan Perbadanan Putrajaya, Presint 3 (Opposite Palace of Justice)
From outside


Ada 3 dewan yang aku tau la, kot la ade lagi yang lain ;p

Dewan Melati (Tingkat bawah)
Max Pax: 350-400 Guests

*Credit to PDPhotographer.com

Dewan Siantan 1 & 2 (Tingkat atas)
Max Pax for each dewan: 450-500 Guests
Kalau nak ramai guest, recommended open both halls. Gambar2 ni masa wedding sis-in-law to be last April. For my wedding, akan buka 2 dewan since buat sekali dengan belah lelaki so guests around 600.
Untuk ke floor dewan ni, ada escalator and lift, so jangan risau.



Dekat bahagian luar dewan, ada sofa kalau guest nak lepak2 and borak2.

Contact : En Wan Fakrul (03 88877000)

Baju akad and sanding
Last month kami and beberapa orang kawan ke Jakarta. So Ami and I ke Tanah Abang cari kain untuk majlis plus baju family sekali. Memang murah kat sana. Lace banyak la yang murah2, walaupun bukan french lace, tapi kainnya lembut and Ok la untuk dibuat baju kahwin bagi rakyat biasa seperti kami =)
*Kain baju melayu = RM3.50 semeter
*4M kain lelaki + 4M kain lining perempuan + 4M lace = RM200
*Telekung biasa ada corak2 bunga = RM30
*Telekung kain ala-ala sutera ke sutera betul (tak berapa ingat) = RM50
Option lain:
*Kain lace biasa + dah dijahit bead = RM30 semeter
Memang cantik tapi sayang diorang jual 2M je kalau nak lebih kena tempah. Most of the kain beli kat Bombay Textile, Los A, Tanah Abang.

So apa yang kami beli in total? Sila tengok di bawah:


Tempahan Baju
Plan nya nak hantar baju akad je kat sorang tailor ni, pernah tempah baju kat dia and suka la jahitan dia. Since baju akad pun nak buat kurung moden jek so takpelah hantar ke tailor biasa rather than butik baju kahwin. Borak2 dengan Kak Ina (tailor), rupanya dia selalu ambil tempah jahit korset untuk butik kat PKNS. Ape lagi aku terus decide hantar baju reception kat dia. Yang dirisaukan kalau tailor biasa tak pandai jahit korset. Tapi since dia plak pembekal, so I cut one supply chain hehe
*Tempah baju akad nikah (lining) = RM150
*Tempah baju reception (lining) + Korset = RM150 + RM150
Pernah check dengan Butik Alinas kat depan Sogo, korset sahaja berharga rm500-600 (seingat saya begitulah jawapanya) No wonder baju pengantin can cost ribu2.
*Jahit manik/bead (bahagian dada+tangan+kaki baju+kaki kain) = RM150

Contact : Kak Ina
*Interested? Boleh tggl message and I forward your inquiry to her. Risau pulak kalau nak letak her mobile no.

Makeup Artiste
Sangatlah suka makeup Tiar Zainal, so ambil dia for both akad and reception. Harga maybe tanya dia terus la kot, it could be vary depends on location.
Hasil kerja beliau:
Sari Yanti

Linda Jasmine

Diana Rafar


Pelamin
Zaifie Zainal Creation. Kak Zai owner nya sangatlah baik (puji ada makna). Tengok hasil kerja, design dia memang menarik. Harga? Adalah lebih baik berunding dengan beliau, so far dia sangat Ok untuk dibawa berbincang (puji lagi Kak, sila la bagi saya diskaun ;p )
Antara pelamin beliau yang berjaya mencuri pandangan saya adalah:

Ada banyak lagi pelamin lain yang guna panel as the background so boleh la visit link berikut:
http://zaifiecreation.fotopages.com/

Catering
Plan untuk ambil Siti Catering. Wedding Qangah haritu ambil khidmat Siti Catering. Since dah tau makanan and service macamana so ambil Cik Siti aje lah k. Untuk catering, family Ami uruskan, in the midst of discussion yet to be finalised so nnt update output dia apa.
21 & 23, Jalan Kenanga 1C, Kawasan Perusahaan Bukit Beruntung, Bukit Beruntung, 48300 Rawang, Selangor
03-6028 3606

Performers
Singers : Baizura & Aizad

*Baizura is a vocal teacher. Got her contact from a friend. Dia dah pernah nyanyi masa wedding kakak Ami, Qangah. She's very nice and suara pun sedap. So she will be singing again for my wedding.
*Aizad pulak is our close friend. Suara memang dapat pujian ramai. Dia buat pahala je nak nyanyi masa wedding nanti. Thanks, Kujat!

Emcees
Zaila and Syahidzuan
*Zaila kawan jugak (budget ambil kawan2 hehe) I believe she's a good person though nak emceeing the event, memang tu lah kerja nya sejak U dulu.
*Syahidzuan memang buat part-time emcee. Based on discussion haritu his rate lebih kurang macam ni la; (duit minyak+tol)*2
0133871373

Silat
Contact: En Ali 0176149217
Pakej:
pakej persembahan silat dan muzik silat ( versi kedah )
( 5org pemuzik 4org pesilat )
1-serunai ( selampit kedah version )
1-gong
3- gendang silat ( kedah version )
seorang pesilat kanak ( silat sembah buka )
seorang pesilat dewasa ( silat sembah tutup )
2 orang pesilat bertempur tangan kosong
muzik akan mengiringi pengantin dari mula berarak sampai hingga la ke pelamin ,
setelah pengantin duduk , persembahan silat di mulakan berserta muzik ,
seorang pesilat kanak2 ( silat sembah buka ) ( 3 minit )
2 orang pesilat bertempur tangan kosong ( 10 minit )
seorang pesilat dewasa ( silat sembah tutup ) ( 2 minit )
persembahan selesai.
pakej rm 550.00
booking rm 100.00

Okie dokie. Itulah yang dapat dicompile buat sementara waktu ni. Berjumpa lagi di lain waktu.

Wednesday, July 1, 2009

Ami & Yaya 6th Anniversary

It’s our 6th Anniversary! Far more to go but I’m glad we have made it this far.


2nd July 2003
Terjumpa di padang KUSTEM. Banyak-banyak tempat, apesal la kat padang. Masa tu Ami tengah main basketball, aku pulak ada game netball. Team IT vs team Bio. Konon2 macam Kuch Kuch Hota Hai la bercinta masa main basketball. Dipendekkan cerita tiba-tiba mamat yang bernama Ami ni sibuk sokong team IT, opss to be specific dia sibuk jerit ‘Center hijau.. center hijau’ Which is center team IT. Apekah mamat ni memalukan aku sebab aku la center hijau tu. So after game kawan-kawan pun sibuk kata ‘Abang waiter tu nak ngorat Baha la’
Abang waiter tu sebab kitaorang pernah makan dekat kedai makan di mana Ami bekerja sebagai waiter. Ingatkan Ami anak mak cik kedai tu, rupanya budak KUSTEM, senior kami lagi.
So malam after game ade kelas C, lepas habis kelas rasa nak minum air buah gelas besar – kedai air buah sebelah kedai makan yang Ami kerja. Hmm..ok gak hehe – Aku yang gatal ;p
So abang waiter pun sibuk la dating nak mintak order. Kami pun kata ‘Takpe, kitaorang minum je’ Selang beberapa minit, mamat ni dating lagi tanya nak makan apa. Kami dengan penuh keimanan jawab takpe. Boleh tak dia Tanya ‘Betul ke tak nak makan?’ [Kami sedang buat muka bengang]
And finally he said ‘Kawan saya mintak no telefon semua orang’ Yakin je abang ni cakap macam ni, dah tentu orang tau abang yang mintak. It was so lame yet so sweet made me melted. Time orang tak nampak, I passed my mobile number to him –it was written in a piece of paper which he still keeps =)