Sunday, July 26, 2009

Update as of July 2009

Sedar tak sedar dah tinggal 4 bulan lebih je lagi until the big day. Melihatkan kepada update dalam blog ni.. hmm macam takde apa2 ek Hehe.. Malas punye pasal ini lah akibatnya. Tapi alhamdulillah, so far banyak dah yang setel.
Anyway, please expect a-very-lengthy post this time around =)

Venue : Dewan Perbadanan Putrajaya, Presint 3 (Opposite Palace of Justice)
From outside


Ada 3 dewan yang aku tau la, kot la ade lagi yang lain ;p

Dewan Melati (Tingkat bawah)
Max Pax: 350-400 Guests

*Credit to PDPhotographer.com

Dewan Siantan 1 & 2 (Tingkat atas)
Max Pax for each dewan: 450-500 Guests
Kalau nak ramai guest, recommended open both halls. Gambar2 ni masa wedding sis-in-law to be last April. For my wedding, akan buka 2 dewan since buat sekali dengan belah lelaki so guests around 600.
Untuk ke floor dewan ni, ada escalator and lift, so jangan risau.



Dekat bahagian luar dewan, ada sofa kalau guest nak lepak2 and borak2.

Contact : En Wan Fakrul (03 88877000)

Baju akad and sanding
Last month kami and beberapa orang kawan ke Jakarta. So Ami and I ke Tanah Abang cari kain untuk majlis plus baju family sekali. Memang murah kat sana. Lace banyak la yang murah2, walaupun bukan french lace, tapi kainnya lembut and Ok la untuk dibuat baju kahwin bagi rakyat biasa seperti kami =)
*Kain baju melayu = RM3.50 semeter
*4M kain lelaki + 4M kain lining perempuan + 4M lace = RM200
*Telekung biasa ada corak2 bunga = RM30
*Telekung kain ala-ala sutera ke sutera betul (tak berapa ingat) = RM50
Option lain:
*Kain lace biasa + dah dijahit bead = RM30 semeter
Memang cantik tapi sayang diorang jual 2M je kalau nak lebih kena tempah. Most of the kain beli kat Bombay Textile, Los A, Tanah Abang.

So apa yang kami beli in total? Sila tengok di bawah:


Tempahan Baju
Plan nya nak hantar baju akad je kat sorang tailor ni, pernah tempah baju kat dia and suka la jahitan dia. Since baju akad pun nak buat kurung moden jek so takpelah hantar ke tailor biasa rather than butik baju kahwin. Borak2 dengan Kak Ina (tailor), rupanya dia selalu ambil tempah jahit korset untuk butik kat PKNS. Ape lagi aku terus decide hantar baju reception kat dia. Yang dirisaukan kalau tailor biasa tak pandai jahit korset. Tapi since dia plak pembekal, so I cut one supply chain hehe
*Tempah baju akad nikah (lining) = RM150
*Tempah baju reception (lining) + Korset = RM150 + RM150
Pernah check dengan Butik Alinas kat depan Sogo, korset sahaja berharga rm500-600 (seingat saya begitulah jawapanya) No wonder baju pengantin can cost ribu2.
*Jahit manik/bead (bahagian dada+tangan+kaki baju+kaki kain) = RM150

Contact : Kak Ina
*Interested? Boleh tggl message and I forward your inquiry to her. Risau pulak kalau nak letak her mobile no.

Makeup Artiste
Sangatlah suka makeup Tiar Zainal, so ambil dia for both akad and reception. Harga maybe tanya dia terus la kot, it could be vary depends on location.
Hasil kerja beliau:
Sari Yanti

Linda Jasmine

Diana Rafar


Pelamin
Zaifie Zainal Creation. Kak Zai owner nya sangatlah baik (puji ada makna). Tengok hasil kerja, design dia memang menarik. Harga? Adalah lebih baik berunding dengan beliau, so far dia sangat Ok untuk dibawa berbincang (puji lagi Kak, sila la bagi saya diskaun ;p )
Antara pelamin beliau yang berjaya mencuri pandangan saya adalah:

Ada banyak lagi pelamin lain yang guna panel as the background so boleh la visit link berikut:
http://zaifiecreation.fotopages.com/

Catering
Plan untuk ambil Siti Catering. Wedding Qangah haritu ambil khidmat Siti Catering. Since dah tau makanan and service macamana so ambil Cik Siti aje lah k. Untuk catering, family Ami uruskan, in the midst of discussion yet to be finalised so nnt update output dia apa.
21 & 23, Jalan Kenanga 1C, Kawasan Perusahaan Bukit Beruntung, Bukit Beruntung, 48300 Rawang, Selangor
03-6028 3606

Performers
Singers : Baizura & Aizad

*Baizura is a vocal teacher. Got her contact from a friend. Dia dah pernah nyanyi masa wedding kakak Ami, Qangah. She's very nice and suara pun sedap. So she will be singing again for my wedding.
*Aizad pulak is our close friend. Suara memang dapat pujian ramai. Dia buat pahala je nak nyanyi masa wedding nanti. Thanks, Kujat!

Emcees
Zaila and Syahidzuan
*Zaila kawan jugak (budget ambil kawan2 hehe) I believe she's a good person though nak emceeing the event, memang tu lah kerja nya sejak U dulu.
*Syahidzuan memang buat part-time emcee. Based on discussion haritu his rate lebih kurang macam ni la; (duit minyak+tol)*2
0133871373

Silat
Contact: En Ali 0176149217
Pakej:
pakej persembahan silat dan muzik silat ( versi kedah )
( 5org pemuzik 4org pesilat )
1-serunai ( selampit kedah version )
1-gong
3- gendang silat ( kedah version )
seorang pesilat kanak ( silat sembah buka )
seorang pesilat dewasa ( silat sembah tutup )
2 orang pesilat bertempur tangan kosong
muzik akan mengiringi pengantin dari mula berarak sampai hingga la ke pelamin ,
setelah pengantin duduk , persembahan silat di mulakan berserta muzik ,
seorang pesilat kanak2 ( silat sembah buka ) ( 3 minit )
2 orang pesilat bertempur tangan kosong ( 10 minit )
seorang pesilat dewasa ( silat sembah tutup ) ( 2 minit )
persembahan selesai.
pakej rm 550.00
booking rm 100.00

Okie dokie. Itulah yang dapat dicompile buat sementara waktu ni. Berjumpa lagi di lain waktu.

17 comments:

aeshly said...

dayah .. tensen nye xdpt pegi wedding ko. ;( mesti bes nnt .. dpt kmpul rmai2. iskk.

sabsabby said...

can i have the contact num for you tailor? i'm still looking for a good one for my baju nikah. baju dah siap, but i think i nak tambah korset..my e-mail sabrina_ansary@hotmail.com

blossom said...

erm..leh bagi akak ontek no kak ina tu...kak ina tu kedai dia kat ne..emel akak alief_alin10@yahoo.com

xiedax said...

babe!aku xsabar nak attend wedding ko..hehe

syarela said...

dear,cud u share wif me k ina (corset) contact number please.. (sya_erin@yahoo.com).. thanx

AzUraAa said...

ye babe.. aku juga x saba nak g wedding ko!! macam best je tu gerbang2 dewan tu.. mak suka nyahh!!

`BaHa` said...

nyah zura, itu bukan la pintu gerbang kawen mak nnt nyah..tu org lain punya daa..tp kalau tak cantik pun pintu gerbang mak nnt ko harus datang nyah..
ye cik aeda, sambil datang tu jangan lupa hafal name pengantin okeh?!!
ala nak buat camane sha, mak dah bgtau tarikh awal..nyah la yg clash-clash kan jadual kita huhu
(mak kidding!!!)

Hanis Razak said...

hai..suke la bace blog u..n btw, our preparation pun almost the same..i'll also have the reception kt dewan sri siantan tu..but this end of october la..nice blog..nak link boleh tak?thanx..

zaifie zainal said...

Darling Yaya... terkezut mak tau nengok blog ko! Tqvm darling coz promosi besar-besaran Zaifie Zainal Creation. Puji-pujian pon menggunung tu la yang bagi banyak diskaun tu. Insya-Allah ZZC team will do the best & all out for ur wedding. C u babe!

ErriNa said...

Yaya, blh send kat i no contct kak lina... i masih mencari tailor for my weeding.. thankz...

Nieta said...

hi,boleh saya dapatkan phone no. k.ina(tailor). Saye berminat nak tempah korset. Me email is nietajumali@gmail.com. Thanks and congrats!

madchef said...

Salam boleh dapatkan no telefon tailor and address Kak Ina tailor. Tq so much and congratulations. My email is ej.rosl@gmail.com

yunnyhussain said...

hye..boleh dptkan contact k.ina n add pls!im yr silent reader..mail me guess_iza@yahoo.com..thanks!!!

Lady Q said...

yeah me too...can i have k.ina contact no please. aqish83@hotmail.com....thanks!

salmi hasnani said...

hai...can u email me kak ina's contact number pleaseee.. :)
kt mane kedai k.ina tu?

salmi hasnani said...

ooppsss... send k.ina's number to salmi_shs@yahoo.com. tq

.:aZu:. said...

blh tlg emel no k.ina tailor? emel to nazurah_23@yahoo.com tq.