Saturday, August 8, 2009

My 2 cents: Diamond Ring

Ini pun knowledge yang aku baru tau bila survey wedding ring recently. Probably it's useful for someone who s still looking or sape2 yang nak share more info so it can helps others as well.

Actually ada beberapa kali dengar rumours pasal Habib. Ada kata dia jual diomand tipu - as in, is not fine cut, clarity tak bagus la. Well, dari pemahaman saya, ada beberapa jenis diomand yang Habib jual. 1) Certified and 2)Commercial. Mungkin ada lagi category yang ada, not so sure.
So kalau yang certified, no doubt it's well cut, clarity nya pun bagus not to mention its color. But the price, mahal la jugak - at least for me.
carat - is the weight, dari 0.2 sehinggalah 1.0 carat or more. 0.2 tu ciput je la saiz nye hehe
clarity - can refer to one's ability to clearly visualize. Ni kene tengok guna kanta la, good diamond kalau kite tengok dalam dia guna kanta, clear je la.
cut - certified diamond definitely it met certain standard. So kalau tengok guna kanta tu, boleh la nampak corak dalam diamond tu - bentuk love la, bunga-bunga cinta la and what not.
color - inila yang kite nampak shining ke x shining sangat. Color code paling cantik is D down to H, I, J. Kalo dah G tu color dia dah hampir ke kuning, apetah lagi J.

Kalau commercial diamond pulak, dia takde la category yang sebegitu since it's not certified. Color diamond yang available pun start from G, sebab tu la kita tengok harganya jauh berbeza dari certified diamond yang carat nya sama. Cut dia pun takde la corak apa-apa kalo tengok pakai kanta kat dalam diamond tu. Since mak cik sebelah umah aku takde pun kanta macam kat Habib untuk tengok cut cincin kawen aku nanti, so i don't bother hehe. Kalau tengok pakai kanta, nampak la macam ade titik-titik hitam dalam diamond tu. So sila la pilih yang paling tak banyak noda-noda hitam if you want to buy commercial diamond.

For me, money does matter. At the end of the day, kene tengok budget yang ada jugak. E.g certified diomand 1.0 carat, color I, clarity VS1 = RM11,700. Nak suruh mata Ami terkeluar dari soket mata kah?

Jadi kurang faham jugak dengar orang kata kedai emas tipu pasal diamond yang tak fine cut etc. Sedangkan mereka memang ada option itu untuk customer with lower budget so they still can wear diamond ring. We are well aware of our wedding ring condition - its color, clarity, cut - and we happy with the deal.

Seseorang bertanya pasal dah beli cincin ke, and bagitau jangan beli kat Habib. Sedangkan kami dah beli, tapi malas nak cakap. Aaaaa tensyen jugak. Tapi fikir-fikir balik, we've not been cheated. Itu ialah pilihan kami. Don't la compare our wedding ring with your 14K wedding ring. You're far way better. I think the process is painful, attack is not from your partner, the OTHERS.

Kad Kahwin

Tadi ke Jalan Pudu. We got to know there are quite a number of printing shops at that area. It's true. Suprisingly ada Plaza Pudu kat situ haha tak pernah tengok or tau. Mesti ala-ala The Curve suatu masa dulu ;p
Ada banyak kedai kad kahwin kat situ, tapi di LH Creative paling ramai orang datang while the other shops quite silent.

Kitaorang survey jugak kedai2 lain, ada yang siap tulis 100% Bumiputera.. memang rasa nak support kan. Malangnya bila masuk, sales assistant macam malas nak layan. Memandangkan kad yang terbayang dalam minda, tak ada macam kad displayed. So aku pun cuba gambarkan kad macam mane aku nak - dengan cara menggabungkan design kad-kad yang sudah sedia ada. Harga pulak tak boleh bagi, kena tanya bos. Padahal aku bukan nak design yang pelik-pelik. Material sama je la macam yang ada display. Pun tak boleh nak bagi harge. Aku pulak yang nak convince dia macam sungguh2 nak beli rather than him convince me to buy?! Erk.. ape hal dik.

Lagi satu kedai melayu yang kami pergi, nearby LH jugak.. Ok la, design ok.. peniaga nya peramah, cuma harga tu lebih sikit je dari budget. Tapi not too bad so still under consideration.

Then we went to LH Creative. Memang banyak sangat design. So it made life easier to choose, you can easily combine your desired design from multiple cards. Cuma layanan je la, I mean there are so many customers, sales assistant tak ramai. Not their fault. Memang tak menang tangan. Harge? Less than budgetted Hehe Ini mak sukeee! It's good deal though.
Kami pun memang tak nak spend much on invitation wedding, so design pun choose of the shelf. Dapatlah harge RM0.80 per piece for 400pcs.

Cover - Kertas keras biasa, emboss at border and initial
Kertas dalam - Kertas biasa
*Kalau nak kertas keras untuk kat dalam kad one piece cost rm1.10
Envelope - Ada design and tulis 'Perutusan Raja Sehari'/'Walimatul Urus' and your name
*Yang ni kena tambah RM30

Jadinya, telah ditempah la kad jemputan kami. Tadi just bagi info, nanti after diorang design diorang akan panggil datang untuk verification then only they print.

LH Creative ada 2 showroon kat situ;
Showroom 1:
No 1, G floor, Lorong Brunei 3, Off Jalan Pudu
03 21418263
http://www.lh-creative.com/index.html

Showroom 2:
336, G Floor, Off Jalan Pudu

Ada lagi 1 kedai yang nampak besar jugak. Masa naik keta pusing2, nampak. Dah parking, jalan-jalan.. tak jumpa pulak. Rezeki ko la LH....

Art is Art Concept Shop
No 4 Jalan Kancil, Off Jalan Pudu
03 21446860