Saturday, August 8, 2009

My 2 cents: Diamond Ring

Ini pun knowledge yang aku baru tau bila survey wedding ring recently. Probably it's useful for someone who s still looking or sape2 yang nak share more info so it can helps others as well.

Actually ada beberapa kali dengar rumours pasal Habib. Ada kata dia jual diomand tipu - as in, is not fine cut, clarity tak bagus la. Well, dari pemahaman saya, ada beberapa jenis diomand yang Habib jual. 1) Certified and 2)Commercial. Mungkin ada lagi category yang ada, not so sure.
So kalau yang certified, no doubt it's well cut, clarity nya pun bagus not to mention its color. But the price, mahal la jugak - at least for me.
carat - is the weight, dari 0.2 sehinggalah 1.0 carat or more. 0.2 tu ciput je la saiz nye hehe
clarity - can refer to one's ability to clearly visualize. Ni kene tengok guna kanta la, good diamond kalau kite tengok dalam dia guna kanta, clear je la.
cut - certified diamond definitely it met certain standard. So kalau tengok guna kanta tu, boleh la nampak corak dalam diamond tu - bentuk love la, bunga-bunga cinta la and what not.
color - inila yang kite nampak shining ke x shining sangat. Color code paling cantik is D down to H, I, J. Kalo dah G tu color dia dah hampir ke kuning, apetah lagi J.

Kalau commercial diamond pulak, dia takde la category yang sebegitu since it's not certified. Color diamond yang available pun start from G, sebab tu la kita tengok harganya jauh berbeza dari certified diamond yang carat nya sama. Cut dia pun takde la corak apa-apa kalo tengok pakai kanta kat dalam diamond tu. Since mak cik sebelah umah aku takde pun kanta macam kat Habib untuk tengok cut cincin kawen aku nanti, so i don't bother hehe. Kalau tengok pakai kanta, nampak la macam ade titik-titik hitam dalam diamond tu. So sila la pilih yang paling tak banyak noda-noda hitam if you want to buy commercial diamond.

For me, money does matter. At the end of the day, kene tengok budget yang ada jugak. E.g certified diomand 1.0 carat, color I, clarity VS1 = RM11,700. Nak suruh mata Ami terkeluar dari soket mata kah?

Jadi kurang faham jugak dengar orang kata kedai emas tipu pasal diamond yang tak fine cut etc. Sedangkan mereka memang ada option itu untuk customer with lower budget so they still can wear diamond ring. We are well aware of our wedding ring condition - its color, clarity, cut - and we happy with the deal.

Seseorang bertanya pasal dah beli cincin ke, and bagitau jangan beli kat Habib. Sedangkan kami dah beli, tapi malas nak cakap. Aaaaa tensyen jugak. Tapi fikir-fikir balik, we've not been cheated. Itu ialah pilihan kami. Don't la compare our wedding ring with your 14K wedding ring. You're far way better. I think the process is painful, attack is not from your partner, the OTHERS.

6 comments:

nad nazira said...

ala..amy,..kite pun dah terbeli kat habib :(

lovely2gether said...

sy pun dah terbeli kat Habib..but doesnt matter la kan? :) betul ckp awk, jgnlah nak bandingkan cincin sy dgn yg harga 10K above..itupun sy dah puas hati :)

`BaHa` said...

Ala babe, jangan la cakap terbeli. I don't see anything wrong to whichsoever ring u have bought. Say Habib can do such thing tipu orang pasal diamond, I bet other diamond brand can do same thing too. So it's not all about Habib ke sape tapi if you're happy with your choice - nothing better than that =)

AzUraAa said...

terbeli?? jangan ckp begitu la.. itu pilihan kita.. janji kita suka.. apa mau kisah orang lain cakap kan??

dayah babe.. ada cincin titanium tak kat habib? berapa eh price range dia eh?

azian abdullah said...

dear, boleh i dapatkan num phone kak ina tailor tu tak? die base kat mana eh?tq..

Miss N said...

ye ke habib bg diamond tipo?
sib baik tak beli kt situ..
tp hr tu tgk diamond die yg ade cert tu, mmg lawa la..tp mahal ya rabbi...
Btw, camne nk tau die tipo ke tak?
takot lak..
Saye beli kat Tomei je.. Ade cert la tapi..