Wednesday, September 23, 2009

Barang kahwin di Ayer Hitam

Hari raya ke-3, ikut ayah n mama beraya rumah saudara n kawan2 ayah di Kluang. Tempat jatuh lagi dikenang kan.. Alang-alang dah lalu Ayer Hitam, mama ada tanya kalau nak beli apa2 di Ayer Hitam. Ada jugak dengar2 orang kata ada banyak barang kahwin kat situ. According to ayah, ada 2 tempat nak shopping, so yang kau pergi ni tak tahu lah belah mana hehe


Takdelah shopping banyak sangat, beli bunga telur untuk pahar and nak bagi orang merenjis. Sebelum raya, ada survey2 kat kedai Jalan TAR. Alahai lari budget la nak beli, kalau yang Ok sikit tu harge RM3 ke atas.. kali 100 untuk bunga pahar, pengsan la En Ami.

Actually kat sini tak la sebanyak kedai di Nilai 3. Yang aku pergi ni, ade la 2 blok shoplot yang ade jual barang2. Tapi bahagian depan je happening. Aku pun tak survey semua kedai, since the first shop I entered, tengok harge die memang murah dari yang aku survey kat Jalan TAR and memang ada bunga yang saya sgt suka jadinya terus lah beli.

Masalahnye sebelum ni, aku nak cari bunga telur jenis sangkut untuk bunga pahar. Kat KL ade la 1-2 design, tak banyak and harge mahal gile, RM6. Hampir je berputus asa nak cari.

Ada 2 kedai yang aku sempat survey thoroughly, harga pun lebih kurang.

Kedai Pertama : Kedai Bunga & Barang Pengantin Song Say Chew


Bahagian depan kedai ni jual bunga, nak tengok barang2 kahwin kena masuk dalam. Aku beli barang kat sini je sebab banyak yang ada kat sini.



Masa nak bayar nampak pulak gambar Nana ERA. Rupanya shopping kat sini ek.. hehe


Tuan kedai siap mintak camera nak ambil gamba hantaran yang diorang buat nak soh promote.


Kedai Kedua : Sri Gaya Handricraft
Kedai lebih besar dari kedai pertama. Bunga telur memang banyak kat tingkat 2. Cuma yang aku berkenan tu ada kat kedai pertama. Harga pun lebih kurang.




Tips: Harga yang diorang display tu boleh bargain lagi. Boleh dapat bunga telur RM1 satu, tapi design memang cantik. So berbaloi-baloi!

Barang-barang yang dibeli:

1)Bunga telur untuk merenjis
RM2.00
Jenis: Bunga kain stocking




2)Bunga pahar
RM1.00


3)Dulang hantaran
RM15.00


4)Bakul rotan
1 set - ada 3 saiz
RM35

8 comments:

AzUraAa said...

wahh.. ko dah sampai dulu ye.. ni kampung nol ni.. bleh la aku pergi ke kedai yang ko maksudkan.. hehehe... goma tiru dayah kan..

abcdead said...

den konal sgt dgn kodai tuh

`BaHa` said...

wah orang kampung, patut den bawak kau yo nak mintak murah laie..

AzUraAa said...

amboi.. kampung mamat ni kek aitam ko kek pilah.. dio plak ckp n9...

babe... aku mau itu ye.. timaseyy!! hehehe...

merry sabed said...

assalamualaikum saye merry dari indonesia.. salam kenal. saye senang sangat bace blog ini. saye tertarik pengen nak punye bunge telur tu.. ape saye bise beli.. makasih sangad

merry sabed said...

assalamualaikum saye merry dari indonesia.. salam kenal. saye senang sangat bace blog ini. saye tertarik pengen nak punye bunge telur tu.. ape saye bise beli.. makasih sangad

sakinah mat said said...

Assalamulaikum, Tq for sharing. Salam perkenalan.

sakinah mat said said...

Assalamulaikum, Tq for sharing. Salam perkenalan.